duminică, 23 septembrie 2007

Teatrul DESANT. Final. Doar doi ani de risc maxim.

Teatrul Desant / Asociatia Persona / ROMTELECOM [sponsor fondator al Teatrului Desant]



Teatrul DESANT. Doar doi ani de risc maxim.




Asociatia pentru educatie creativa PERSONA transforma, prin sprijinul ROMTELECOM, in august 2005, un fost magazin de telefoane in Teatrul DESANT, primul spatiu-laborator de cercetare si experimente multidisciplinare din Bucuresti. Sediul, aflat la parterul unui bloc din zona Ion Mihalache / Turda, a generat, timp de 2 ani de zile un numar impresionant de proiecte culturale si worksopuri educative.

Cum contractul cu proprietarul spatiului - compania de telefonie fixa ROMTELECOM - a expirat dupa doi ani de zile, si, din motive independente de vointa noastra, nu a putut fi prelungit, anuntam ca Teatrul DESANT isi suspenda activitatea pana la gasirea unui nou spatiu de lucru. Pentru echipa, DESANT inseamna work in progress; desi spatiul de desfasurare se poate schimba, DESANT continua sa militeze pentru aceleasi idei si noi formule de lucru.

Filosofia DESANT s-a bazat pe faptul ca un proiect artistic inseamna o experienta profesionala castigata, pentru care nu exista indici prestabiliti de reusita sau esec; ehipele de lucru au fost interesate mai degraba de procesul de creatie decat de produsul final, pentru ca DESANT a fost in primul rand un laborator. Este ceea ce a facut acest spatiu unic, artistul fiind singurul chemat sa judece in ce masura proiectul lui si-a atins scopul.

DESANT a abordat subiecte cu tematica sociala si s-a implicat activ in problemele societatii contemporane.

DESANT a militat pentru educatia creativa a publicului si pentru dezvoltarea unui nou tip de text dramatic, bazat pe o metoda de cercetare ampla, prin focus-grup; a sprijinit primul mare proiect de familiarizare a publicului american cu noul teatru romanesc: After The Fall: Reality And The New Romanian Theatre, realizat la Immigrants’ Theatre si Centrul Martin Segal al City University of New York (CUNY), 2006.

MOCAPartY, proiectul multidisciplinar dedicat explorării unor metode creative noi a fost sustinut de 16 artişti din medii profesionale diverse (teatru, arte vizuale, dans) si s-a indreptat spre doua paliere de lucru: formarea şi atragerea de public şi promovarea unor formule inovative şi multidisciplinare de creaţie teatrală.

La Teatrul DESANT Saviana Stanescu a sustinut work-shopul de dramaturgie „Reimaginand clasicii. Antigona”.

Preocuparile Teatrului DESANT au fost orientate catre tematica spatiului urban si tipurile umane specifice lui; metoda de lucru folosita a avut la baza cercetarea si documentarea directa (un exemplu: proiectul de cooperare europeana Les Gaspards, enfants sauvages de l’Europe, realizat in colaborare cu Compania Le Sablier (Franta), si Centrul Cultural din Lublin (Polonia);

Asociatia PERSONA a initiat in spatiul DESANT o serie de dezbateri publice, care nu privesc numai restransa a creatorilor independenti, ci si legatura nemijlocita cu societatea civila. Proiectul DEsantZBATERI a luat nastere din nevoia reala de comunicare, sustinere si promovare pe care o au toti artistii romani in acest moment.

Desi i se spune teatru, DESANT a gazduit numeroase expozitii, lansari de carte, dezbateri publice, concerte. Desant este locul in care s-au intalnit pentru prima data artistii din zona filmului independent.

Multumim prietenilor DESANT, care ne-au ajutat sa facem posibile atatea evenimente, multumim Liana Macri, multumim partenerilor nostri media, care au crezut in noi si care ne-au ajutat sa formam un brand puternic in atat de putina vreme: Alex Sandulescu (24 FUN), Livia Moisii (Cotidianul), Ina Dumitrache (RFI), Carmen Musat (Observatorul cultural), Razvana Nita (http://www.port.ro/), Razvan Penescu (http://www.liternet.ro/), Anca Ionita (Time Out Bucuresti), Igu (http://www.feeder.ro/), Dragos Novac (http://www.metropotam.ro/) etc.

Multumim Valentin Panduru (http://www.alternativ.ro/) pentru extraordinara colaboare, multumim prietenilor nostri fotografi, carora le promit ca vom face cat de curand o expozitie cu excelentele fotografii facute la evenimentele Desant (Bogdan Dinca, Vlad Birdu, Tudor Prisacariu, Elena Cosinschi, Bogdan Grigore, Andrei Traciuc).

Multumim pentru sprijinul pe care mass-media ni l-a acordat pentru fiecare eveniment Desant.

mai jos, imagini din XXX Cartoons – primul spectacol interactiv cu o scenografie virtuala; Protect – un proiect care are la baza conceptul de traseu interactiv.. Mai multe sali, mai multe viziuni, mai multe caracterizari, mai multi responsabili pentru aceeaşi tema: protecţia; Made in China, un spectacol extrem de virulent impotriva societatii de consum, care vorbeste despre o lume care consuma pana crapa, fara discernamant si fara scop;



-------------------
Bianca BOITAN
PR Coordinator
Teatrul DESANT
Asociatia pentru Educatie Creativa PERSONA
tel/fax: 0040 31 411 90 62
mobil: 0040 747 665 730
biancaboitan@persona.com.ro
bianca.boitan@yahoo.com
http://teatruldesant.blogspot.com/

3 comentarii:

tedy necula spunea...

multumim si noi Tuturor care ne-au ajutat sa ne dezvoltam creativitatea si sa participam la proiectele DESANT

The Monk spunea...

Succes la căutarea unui nou loc!

Anonim spunea...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!