sâmbătă, 14 iulie 2007

SRT ART – START










































































































SRT ART – START


Street Art-ul, desi este un curent care parca de abia se face simtit in Romania, este destul de des intalnit pe strazile Bucurestiului. Motivatiile artistilor acestui gen de arta sunt destul de variate: street art poate fi un mod puternic de a patrunde in mintea publicului.


Street Art inseamna orice gen de arta ce se desfasoara in spatii publice: graffiti, stencil grafitti, stickers, wheatpasting si street posters. Street Art este folosit pentru a distinge contemporanul spatiu public de grafiiti-ul teritorial, si vandalismul adesea intalnit pe strazile din toata Europa.

Expozitia realizata la Teatrul DESANT, este printre putinele expozitii de gen din Bucuresti si reprezinta pentru tinerii Alexandra Albu, Laurentiu Dima, Mihai Vartejanu, Luigi Padureanu un start nu in arta urbana, ci un start in a expune in galeriile de arta.

Conceptul de street art este umbrela sub care se situeaza o serie de tehnici vizuale de factura mai mult sau mai putin subversiva, dezvoltata in mediile urbane de catre o gama diversa de artisti, incorporand stiluri ce merg de la simplificarea extrema a formei pana la o complexitate naucitoare. Graffiti-ul propune folosirea spray-ului in loc de mijloace plastice conventionale, tagurile sunt cateodata adevarate opere de caligrafie urbana, exceland atat in maiestria stilizarii literei, cat si in rapiditatea cu care sunt executate, stencil-urile sau sabloanele permit transpunerea unei imagini de calitate, inteligibile, intr-un timp record, pe un numar mare de locatii, paste-up-ul aduce desene de mici sau mari dimensiuni in locurile publice, contracarand efectul sufocant al publicitatii agresive, iar stickerul sau abtibildul propune privitorului mici opere de arta cu care sa se delecteze sau care sa ii indrepte atentia spre un anumit areal informativ.
Criteriile de evaluare tin mai mult de originalitate, de prospetimea si calitatea stilului si de inventivitate , decat de superioritate tehnica. StreetArt inseamna expresivitate maxima cu mijloace minime, inventivitate, originalitate si curaj: spre deosebire de arta conventionala care are un public restrans, artistii urbani isi expun lucrarile in vederea liberei critici a majoritatii.
Nefiind o deturnare a scopului sau a naturii artei stradale, introducerea ei intr-un spatiu de expunere conventional este pretextul legitimitatii ei ca element viabil al contextului artistic actual, ocazia artistului de a-si expune creatiile fara limitarile de ordin legal sau tehnic pe care strada le poate impune.
Arta stradala inseamna creativitate, ingenuozitate si libertate, in doze ce variaza diect proportional cu diversitatea pe care o exprima.

Mihai Vartejaru

2 comentarii:

Anonim spunea...

mi se pare foarte intresant si le urez mult succes celor care se implica in asta.sper sa vad si in pitesti expozitii'"street art" eventual chiar sa particip.good luck

Anonim spunea...

Salut,

Ma numesc Alex David si lucrez pentru ziarul centralnews.ro
Lucrez la un material despre ceea ce inseamna "street art-ul". Va rog, daca sunteti dispus sa stam de vorba pe aceasta tema nu ezitati sa ma contactati pe adresa de e-mail alecs_smurfu@yahoo.com

Astept un semn.
Toate cele bune,
Alex.