vineri, 13 iulie 2007

Teatrul DESANT - spatiu de risc maxim



In 2005 Asociatia PERSONA, sprijinita de ROMTELECOM, a infiintat TEATRUL DESANT, primul spatiu-laborator de cercetare si experimente multidisciplinare din Bucuresti.
In vara lui 2005, cînd Asociaţia Persona înfiinţa Teatrul Desant, în Bucureşti erau foarte puţine spaţii artistice independente, mai toate fiind fie galerii de artă, fie baruri cu program de teatru şi concerte. Desantul avea să fie singurul destinat exclusiv proiectelor artistice, de teatru, dans, arte vizuale şi domenii interdisciplinare.

De altfel, e pentru prima dată cînd un spaţiu comercial sau industrial s-a transformat într-unul exclusiv artistic, pornind de la o viziune extrem de deschisă a posibilităţilor de explorare a creativităţii.


Desantul a venit să umple un gol în zona experimentului.

Deşi îşi spune “teatru”, Desant a funcţionat pînă acum ca un centru de proiecte, deschis unor artişti tineri, de formaţie şi cu interese dintre cele mai diferite, mergînd pe trei linii principale de interes – implicarea şi reflecţia socială, susţinerea şi dezvoltarea textului nou şi educaţia creativă a publicului.
Desant e un loc dedicat încercărilor, de orice fel, de a pune în joc potenţialul creativ al noii generaţii de artişti români, singurul loc în care i se dă fiecăruia şansa de a-şi încerca ideile şi puterile, chiar cu riscul de a surprinde şi şoca.

Teatrul a adunat în jurul lui un nucleu de oameni tineri şi talentaţi, implicaţi direct în proiecte personale şi colective, şi are susţinerea constantă a unor importante instituţii de finanţare culturală româneşti.
FILOSOFIA DESANT
Pentru DESANT, un proiect artistic reprezinta o experienta profesionala castigata, pentru care nu exista indici prestabiliti de reusita sau esec; ehipa este interesata mai degraba de procesul de creatie decat de produsul final, pentru ca DESANT este in primul rand un laborator. Este ceea ce face acest spatiu unic, artistul fiind singurul chemat sa judece in ce masura proiectul lui si-a atins scopul.
DESANT abordeaza subiecte cu tematica sociala si se implica activ in problemele societatii contemporane.


DESANT militeaza pentru educatia creativa a publicului si pentru dezvoltarea unui nou tip de text dramatic, bazat pe o metoda de cercetare ampla, prin focus-grup: a sprijinit primul mare proiect de familiarizare a publicului american cu noul teatru romanesc: After The Fall: Reality And The New Romanian Theatre, realizat la Immigrants’ Theatre si Centrul Martin Segal al City University of New York (CUNY), 2006


Preocuparile Teatrului DESANT sunt orientate catre tematica spatiului urban si tipurile umane specifice lui; metoda de lucru folosita are la baza cercetarea si documentarea directa (ex: proiectul de cooperare europeana Les Gaspards, enfants sauvages de l’Europe, realizat in colaborare cu Compania Le Sablier (Franta), si Centrul Cultural din Lublin (Polonia)
Teatrul Desant e o idee în permanentă mişcare şi adaptare la realităţile unei lumi în continuă mutaţie, oferind o infinitate de posibilităţi creatoare unor artişti cu vocaţia conectării la real, deschişi către experimentul interdisciplinar şi “aruncarea” artei în viaţa societăţii. De la instalaţii vizuale la cercetare teatrală, proiectele iniţiate sau găzduite de Desant tind să redefinească, într-un sens profund non-conformist, domeniul artistic al zilelor noastre.

Un comentariu:

Anonim spunea...

:(( sper sa va gasiti cat mai repede un nou spatiu...ati organizat si gazuit niste super-proiecte! spor, iuli